Ets de les persones que necessita un cafè al matí per començar el dia amb bon peu? En prens més de tres cafès al dia? Creus que sense el cafè no pots aguantar el ritme? Gairebé ningú qüestiona que la cafeïna, consumida moderadament, pot produir sensacions agradables. Ara bé, si n’ingerim en quantitats elevades, pot provocar un augment de la freqüència cardíaca, de l’eliminació de líquid per l’orina, intranquil·litat, tremolors, dificultat per dormir i fins i tot ansietat. Et donem sis alternatives saludables que et donaran una injecció d’energia.
Com actua la cafeïna
Tot i que la ingesta d’aquesta substància genera una resposta diferent en cada persona. Sovint ens pregunten quina és la quantitat de cafès que es poden prendre cada dia sense notar cap efecte secundari o indesitjable per a la salut, i la resposta és que depèn molt de cada persona, del pes, dels hàbits, de l’activitat que fa. Així i tot, sí que en podem parlar d’unes pautes comunes de comportament en l’organisme.
El que fa la cafeïna és competir pels receptors de l’adenosina i en bloqueja la seva activitat; l’efecte directe és que endarrereix la sensació de cansament i son, també estimula el sistema nerviós central i la seva activitat. En dosis petites, produeix sensació de benestar i de vigor corporal. A més, augmenta la fluïdesa d’idees i la resistència a la fatiga intel·lectual, però, en contra, incrementa la irritabilitat, la contractilitat dels músculs voluntaris, augmenta la pressió arterial, i pot provocar ansietat, insomni i dependència. Per tant, no és recomanable ni saludable “abusar” del consum d’aquesta substància.
Tres alternatives saludables al café
Un dels substituts més coneguts del cafè és la xicoira. És una planta medicinal altament remineralitzant i diürètica. Els seus principis fan que estimulin la producció de bilis i ajuda al trànsit intestinal. A més, no afecta el sistema nerviós i no excita. Es pren diluït en aigua i bullint durant uns minuts.
La cúrcuma latte o també coneguda com a llet daurada és una beguda a base de llet vegetal (la que més t’agradi) i una cullerada de cúrcuma en pols. Hi ha qui li afegeix cacau en pols, vainilla, canyella, gingebre i pebre negre. Al gust de cadascú!
El te chai tot i que és una beguda de l’Índia ja n’és prou coneguda arreu del món. Es tracta d’una barreja d’espècies i herbes aromàtiques, de les més conegudes és la que porta fonoll, canyella, pebre, gingebre i cardamom.
En podem trobar moltes alternatives saludables al cafè més, però aquestes són les més conegudes i fàcils de trobar i esperem que us agradin.