Tres alternatives saludables al cafè

jul. 19, 2021

Ets de les persones que necessita un cafè al matí per començar el dia amb bon peu? En prens més de tres cafès al dia? Creus que sense el cafè no pots aguantar el ritme? Gairebé ningú qüestiona que la cafeïna, consumida moderadament, pot produir sensacions agradables. Ara bé, si n’ingerim en quantitats elevades, pot provocar un augment de la freqüència cardíaca, de l’eliminació de líquid per l’orina, intranquil·litat, tremolors, dificultat per dormir i fins i tot ansietat. Et donem sis alternatives saludables que et donaran una injecció d’energia.

Com actua la cafeïna

Tot i que la ingesta d’aquesta substància genera una resposta diferent en cada persona. Sovint ens pregunten quina és la quantitat de cafès que es poden prendre cada dia sense notar cap efecte secundari o indesitjable per a la salut, i la resposta és que depèn molt de cada persona, del pes, dels hàbits, de l’activitat que fa. Així i tot, sí que en podem parlar d’unes pautes comunes de comportament en l’organisme.

El que fa la cafeïna és competir pels receptors de l’adenosina i en bloqueja la seva activitat; l’efecte directe és que endarrereix la sensació de cansament i son, també estimula el sistema nerviós central i la seva activitat. En dosis petites, produeix sensació de benestar i de vigor corporal. A més, augmenta la fluïdesa d’idees i la resistència a la fatiga intel·lectual, però, en contra, incrementa la irritabilitat, la contractilitat dels músculs voluntaris, augmenta la pressió arterial, i pot provocar ansietat, insomni i dependència. Per tant, no és recomanable ni saludable “abusar” del consum d’aquesta substància.

Tres alternatives saludables al café

Un dels substituts més coneguts del cafè és la xicoira. És una planta medicinal altament remineralitzant i diürètica. Els seus principis fan que estimulin la producció de bilis i ajuda al trànsit intestinal. A més, no afecta el sistema nerviós i no excita. Es pren diluït en aigua i bullint durant uns minuts.

La cúrcuma latte o també coneguda com a llet daurada és una beguda a base de llet vegetal (la que més t’agradi) i una cullerada de cúrcuma en pols. Hi ha qui li afegeix cacau en pols, vainilla, canyella, gingebre i pebre negre. Al gust de cadascú!

El te chai tot i que és una beguda de l’Índia ja n’és prou coneguda arreu del món. Es tracta d’una barreja d’espècies i herbes aromàtiques, de les més conegudes és la que porta fonoll, canyella, pebre, gingebre i cardamom.

En podem trobar moltes alternatives saludables al cafè més, però aquestes són les més conegudes i fàcils de trobar i esperem que us agradin.

Entrades relacionades

Compte amb el colesterol!

Compte amb el colesterol!

Què és el colesterol? El colesterol és un tipus de greix que es forma al fetge a partir d'aliments grassos i que exerceix diverses funcions en el nostre organisme. Quan el nivell de colesterol en sang augmenta i passa per sobre dels 200 mg/dl estem parlant...

Claus per a passar unes festes de Nadal saludables

Claus per a passar unes festes de Nadal saludables

Les claus per a passar unes festes de Nadal saludables t'ajudaran a passar-ho bé sense por de caure malalt i gaudir agradablement amb els teus sers estimats i amics. Per això, avui t’explicarem algunes de les recomanacions més efectives.  La prevenció de...

El sobrepès i l’obesitat infantil: Tractament i prevenció

El sobrepès i l’obesitat infantil: Tractament i prevenció

D'acord amb l'Organització Mundial de la Salut (OMS), el 2016, 41 milions de nens menors de cinc anys estaven en sobrepès o eren obesos, i hi havia més de 340 milions de nens i adolescents (de 5 a 19 anys) amb sobrepès o obesitat. L'obesitat no és qüestió d'estètica,...