El sobrepès i l’obesitat infantil: Tractament i prevenció

obesitat infantil
oct. 21, 2021

D’acord amb l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el 2016, 41 milions de nens menors de cinc anys estaven en sobrepès o eren obesos, i hi havia més de 340 milions de nens i adolescents (de 5 a 19 anys) amb sobrepès o obesitat. L’obesitat no és qüestió d’estètica, és un problema de salut pública que es pot prevenir. En aquesta columna discutirem la importància d’ajudar els nois a aconseguir un pes saludable i a mantenir-lo, a més de les causes de l’obesitat, les seves conseqüències i com prevenir-la.

 Què és l’obesitat?

Tot i que els paràmetres d’obesitat i sobrepès han canviat a través del temps, tots dos es defineixen com un excés de greix corporal. Com a part del seu examen regular, el doctor calcula l’índex de massa corporal (IMC) i determina en on correspon a la Taula de Creixement d’IMC-per-edat. L’IMC ajuda a mostrar si està en sobrepès d’acord amb la seva edat o l’alçada.

Com que hi ha factors que no es tenen en compte en la taula de creixement, com el fet de tenir un cos més gran que la mitjana, ser musculós i ja que els patrons de creixement varien molt d’un nen a un altre, el metge considererà això per establir si el pes de la persona és problemàtic o no.

A més, pren en consideració els antecedents familiars d’obesitat, de diabetis, d’hipertensió, d’atac de cor prematur, etc.; altres problemes de salut que tingui el nen o nena; els seus hàbits alimentaris i d’exercici; i els seus antecedents psicosocials. Això últim es refereix a història de depressió, d’ansietat, de dificultat per dormir, intimidació o assetjament, de sentir-se sol, etc.

Tractament de l’obesitat:

El tractament de l’obesitat infantil involucra a tota la família. El suport familiar és clau per aconseguir la meta. Les teràpies inclouen:

  • Dieta: L’ideal és consultar a un dietista o nutricionista registrat que s’especialitza en nens i / o adolescents. És important que se’ls ensenyi a llegir les etiquetes, que entenguin a menjar més a poc a poc, com son les porcions, etc.
  • Activitat física: És una part clau en el tractament de l’obesitat. Generalment, depenent de l’edat, es recomana que facin mínim una hora d’exercici diàriament. Si fan alguna cosa que els agrada és més fàcil que ho facin regularment i que ho segueixin fent durant molt de temps.
  • Modificació de conducta: L’estil de vida i els comportaments s’estableixen quan son petits. Canviar els hàbits alimentaris, augmentar l’activitat física, educar sobre com millorar la nutrició… És important tenir paciència i el suport de la família. 

Prevenció de l’obesitat

És molt difícil perdre pes a qualsevol edat un cop que s’està en sobrepès o s’és obès. Prevenir l’obesitat en els primers anys d’un nen (i fins i tot abans del naixement, mitjançant hàbits saludables durant l’embaràs) confereix beneficis per a la salut de per vida. 

Les següents recomanacions poden ajudar-te si tens un fill o filla amb sobrepès o obès:

  • Els pares i mares han de ser un bon exemple. Que menjar saludable i fer exercici regularment sigui una activitat de tota la família.
  • Tingues a casa esmorzars i berenars saludables. Així com fruita amb iogurt baix en greix, fruits secs o pastanagues amb humus o crispetes de blat de moro.
  • Ofereix aliments nous diverses vegades. No et desanimis si el teu fill no ho accepta immediatament. Es requereixen diverses exposicions a un aliment perquè ho accepti. Tingues paciència.
  • No prometis recompenses de menjar. Tria altres premis si et serveix aquesta estratègia quan es porta bé. 
  • Procura que dormi prou i tingui una bona qualitat del son. La manca de son augmenta el risc de desenvolupar obesitat i augmenta els desequilibris hormonals.

Entrades relacionades

Compte amb el colesterol!

Compte amb el colesterol!

Què és el colesterol? El colesterol és un tipus de greix que es forma al fetge a partir d'aliments grassos i que exerceix diverses funcions en el nostre organisme. Quan el nivell de colesterol en sang augmenta i passa per sobre dels 200 mg/dl estem parlant...

Claus per a passar unes festes de Nadal saludables

Claus per a passar unes festes de Nadal saludables

Les claus per a passar unes festes de Nadal saludables t'ajudaran a passar-ho bé sense por de caure malalt i gaudir agradablement amb els teus sers estimats i amics. Per això, avui t’explicarem algunes de les recomanacions més efectives.  La prevenció de...

Tres alternatives saludables al cafè

Tres alternatives saludables al cafè

Ets de les persones que necessita un cafè al matí per començar el dia amb bon peu? En prens més de tres cafès al dia? Creus que sense el cafè no pots aguantar el ritme? Gairebé ningú qüestiona que la cafeïna, consumida moderadament, pot produir sensacions agradables....