Què en saps de l’osteoporosi?

Què en saps de l'osteoporosi?
oct. 19, 2023

El 20 d’octubre, se celebra el Dia Mundial de l’Osteoporosi, una malaltia crònica i progressiva característica per la disminució de la massa òssia i el deteriorament dels ossos que provoca que aquests es tornin més porosos i fràgils, fet que fa que resisteixin pitjor els cops i que es trenquin amb més facilitat. A més que augmenta el nombre i la mida de les cavitats o cel·les que hi ha al seu interior.

És a partir dels 30-35 anys, quan hi ha una pèrdua natural de massa. A més, a l’interior de l’os es produeixen durant tota la vida nombrosos canvis metabòlics, alternant fases de destrucció i formació d’os. Aquestes fases estan regulades per diferents hormones, l’activitat física, la dieta, els hàbits tòxics i la vitamina D, entre altres factors, responsables de l’aparició d’osteoporosi.

Malauradament, les dones tenen més probabilitats de patir osteoporosi per diversos motius: el seu pic de massa òssia sol ser inferior al de l’home i amb la menopausa s’accelera la pèrdua d’os. S’estima que aquesta malaltia és la causant d’unes 25.000 fractures cada any i es calcula que aproximadament 1 de cada 3 dones i 1 de cada 5 homes més grans de 50 anys patirà una fractura osteoporòtica a la seva vida.

Quins símptomes presenta?

A l’osteoporosi se l’anomena l’epidèmia silenciosa perquè no manifesta símptomes fins que la pèrdua d’os és tan important com perquè apareguin fractures. Per això és important prevenir-la en la mesura del possible enfortint els ossos abans que sigui massa tard.

Com prevenir-la?

Per desgràcia, aquesta malaltia afecta de manera més directa a dones d’edat avançada, però cal ser previsores i des de joves s’han d’adoptar hàbits de vida saludables que et poden ajudar a evitar o endarrerir l’aparició de malalties relacionades amb la menopausa i l’envelliment.

Alguns d’aquests hàbits que poden ajudar a millorar la qualitat de l’os són: l’adequada ingesta de calci, l’exercici físic i no fumar. La quantitat recomanable de calci per evitar l’osteoporosi varia amb l’edat, però molts adults necessiten de 1.000 a 1.500 mg al dia. Aquesta ingesta s’aconsegueix mitjançant aliments naturals rics en calci o amb suplements en forma de medicaments (sals de calci).

Una dieta sana i equilibrada rica en calci, abandonar els mals vicis com l’alcohol i realitzar activitat física adequada a la teva condició física regularment són alguns dels hàbits que s’han d’interioritzar i dur a terme per a millorar o evitar i prevenir l’osteoporosi.

Si necessites ajuda per prevenir l’osteoporosi, a Farmàcia Roca Vers tenim un ampli ventall de suplements càlcics i de vitamina D per enfortir els ossos. Visita’ns, t’ajudarem a millorar la teva salut i qualitat de vida.

Entrades relacionades

Saps com evitar els virus gastrointestinals?

Saps com evitar els virus gastrointestinals?

La gastroenteritis és la inflamació o inflor de la membrana interna de l'estómac i intestí, per causa, la majoria de vegades, d'una infecció d'origen víric. Aquesta patologia ve sovint acompanyada d’altres símptomes com vòmits, febre i dolor abdominal, i es denomina...

5 consells per desfer-te de la depressió post-vacacional 

5 consells per desfer-te de la depressió post-vacacional 

La "depressió post-vacacional" és la síndrome experimentada per algunes persones després de la tornada de vacances. Començar de nou la rutina, la feina, cuidar els nens, els deures de l'escola, els estudis, etc., pot arribar a produir irritabilitat, desànim, tristesa,...

10 tips per cuidar el cabell durant l’estiu!

10 tips per cuidar el cabell durant l’estiu!

Protegir el cabell durant l'estiu és fonamental, ja que l'exposició prolongada al sol, el clor de les piscines, la sal del mar i altres factors ambientals poden causar danys significatius. Per això des de Farmàcia Girbau et donem 10 consells per tenir cura dels...