Què en saps de l’osteoporosi?

Què en saps de l'osteoporosi?
oct. 19, 2023

El 20 d’octubre, se celebra el Dia Mundial de l’Osteoporosi, una malaltia crònica i progressiva característica per la disminució de la massa òssia i el deteriorament dels ossos que provoca que aquests es tornin més porosos i fràgils, fet que fa que resisteixin pitjor els cops i que es trenquin amb més facilitat. A més que augmenta el nombre i la mida de les cavitats o cel·les que hi ha al seu interior.

És a partir dels 30-35 anys, quan hi ha una pèrdua natural de massa. A més, a l’interior de l’os es produeixen durant tota la vida nombrosos canvis metabòlics, alternant fases de destrucció i formació d’os. Aquestes fases estan regulades per diferents hormones, l’activitat física, la dieta, els hàbits tòxics i la vitamina D, entre altres factors, responsables de l’aparició d’osteoporosi.

Malauradament, les dones tenen més probabilitats de patir osteoporosi per diversos motius: el seu pic de massa òssia sol ser inferior al de l’home i amb la menopausa s’accelera la pèrdua d’os. S’estima que aquesta malaltia és la causant d’unes 25.000 fractures cada any i es calcula que aproximadament 1 de cada 3 dones i 1 de cada 5 homes més grans de 50 anys patirà una fractura osteoporòtica a la seva vida.

Quins símptomes presenta?

A l’osteoporosi se l’anomena l’epidèmia silenciosa perquè no manifesta símptomes fins que la pèrdua d’os és tan important com perquè apareguin fractures. Per això és important prevenir-la en la mesura del possible enfortint els ossos abans que sigui massa tard.

Com prevenir-la?

Per desgràcia, aquesta malaltia afecta de manera més directa a dones d’edat avançada, però cal ser previsores i des de joves s’han d’adoptar hàbits de vida saludables que et poden ajudar a evitar o endarrerir l’aparició de malalties relacionades amb la menopausa i l’envelliment.

Alguns d’aquests hàbits que poden ajudar a millorar la qualitat de l’os són: l’adequada ingesta de calci, l’exercici físic i no fumar. La quantitat recomanable de calci per evitar l’osteoporosi varia amb l’edat, però molts adults necessiten de 1.000 a 1.500 mg al dia. Aquesta ingesta s’aconsegueix mitjançant aliments naturals rics en calci o amb suplements en forma de medicaments (sals de calci).

Una dieta sana i equilibrada rica en calci, abandonar els mals vicis com l’alcohol i realitzar activitat física adequada a la teva condició física regularment són alguns dels hàbits que s’han d’interioritzar i dur a terme per a millorar o evitar i prevenir l’osteoporosi.

Si necessites ajuda per prevenir l’osteoporosi, a Farmàcia Roca Vers tenim un ampli ventall de suplements càlcics i de vitamina D per enfortir els ossos. Visita’ns, t’ajudarem a millorar la teva salut i qualitat de vida.

Entrades relacionades

3 esmorzars antiinflamatoris ideals per a l’estiu! 

3 esmorzars antiinflamatoris ideals per a l’estiu! 

L'estiu és el moment perfecte per gaudir d'aliments frescos i nutritius que no només ens refresquen sinó que també ajuden a mantenir la nostra salut en òptimes condicions. En aquest article, explorarem tres opcions d'esmorzars antiinflamatoris que no només són...

Compte amb el colesterol!

Compte amb el colesterol!

Primer de tot: què és el colesterol? El colesterol és un tipus de greix que es forma al fetge a partir d'aliments grassos i que exerceix diverses funcions al nostre organisme. Quan el nivell de colesterol a la sang augmenta i passa per sobre dels 200 mg/dl estem...

Quins tipus de migranyes existeixen i com podem prevenir-la?

Quins tipus de migranyes existeixen i com podem prevenir-la?

La migranya representa un dels principals motius de consulta al servei de Neurologia. La migranya és molt més que un simple dolor de cap; és una condició debilitant que pot afectar significativament la qualitat de vida de qui la pateix. En aquest article, explorarem...