Estàs embarassada? Evita els símptomes i riscos habituals del segon trimestre!

Embaràs segon trimestre
febr. 28, 2024

El segon trimestre de l’embaràs comprèn les setmanes 13 fins a la 28. Per la majoria de dones, aquest trimestre és un dels que més es gaudeix, ja que normalment desapareixen les nàusees i el cansament típics del primer.

Durant aquestes setmanes els canvis del teu cos es fan més evidents: 

L’abdomen s’expandeix, la cintura desapareix i el volum mamari augmenta.

Utilitza sostenidors de la talla que et convingui per adaptar-te al canvi de les mames i ajudar a suportar-ne el pes.

Pot ser que tinguis mal d’esquena 

L’esquena pot fer-te mal per l’augment de pes, els canvis hormonals, la relaxació de la musculatura abdominal, l’augment de la curvatura de la columna vertebral, el sedentarisme… Per alleujar-lo mantén una bona postura, asseu-te bé, dorm de costat amb un coixí entre les cames, no aixequis molt pes i utilitza sabates còmodes i amb poc taló. Els massatges i la natació et poden ajudar a alleujar aquestes molèsties.

Notaràs que el bebè es comença a moure (al final del trimestre)

Els moviments fetals s’acostumen a notar entre la setmana 16 i la 25 o més tard si és el primer embaràs. Notar els moviments és més fàcil quan s’està relaxat, assegut o estirat i a mesura que l’embaràs avança és més fàcil distingir-los. Els bebès acostumen a moure’s més entre les 9 de la nit i la 1 de la matinada pel canvi del sucre en sang i també responen a les carícies i als sons. Durant aquest període el bebè pot estar en qualsevol posició perquè té suficient espai a l’úter per moure’s.

Sagnat o inflamació de les genives

Es calcula que la meitat de les embarassades pateixen molèsties a les genives pels canvis hormonals. Les més comunes són la inflamació i el sagnat. Per evitar-les, utilitza un raspall de dents i fil dental suaus, i no t’oblidis de mantenir una bona higiene bucal.

El teu flux vaginal canvia

Tenir el flux vaginal de color blanc-transparent és del tot normal durant l’embaràs, ja que ajuda a prevenir les infeccions a la zona íntima. Si et resulta incòmode, utilitza una compresa o salvaslip. Es recomana no utilitzar tampó perquè no s’introdueixin gèrmens a la vagina. Si el teu flux és groguenc, verd o marronós, fa mala olor o és molt abundant, consulta el teu metge!

Creix pèl en diferents parts del cos

Els canvis hormonals també potencien el creixement capil·lar i el del pèl corporal. El cabell es torna més fort i pot augmentar l’augment de pèl a la cara, braços i esquena. La depilació làser i les cremes depilatòries no es recomanen durant l’embaràs.

Cefalàlgies (mal de cap)

Per tractar el mal de cap durant l’embaràs no has de prendre aspirines ni ibuprofèn. Pregunta’ns sobre els medicaments que sí que pots prendre i practica tècniques de relaxació que t’ajudin a estar descansada i a dormir bé.

Acidesa d’estómac, restrenyiment i hemorroides. 

Quan augmenta la progesterona, el múscul que tanca la comunicació entre l’esòfag i l’estómac es relaxa. Per evitar el reflux gàstric menja freqüentment i de manera poc abundant, evita els aliments greixosos, àcids i picants i utilitza un coixí alt per dormir. Si tens restrenyiment, augmenta el contingut de fibra i líquids de la teva dieta i fes més exercici físic, i si pateixes hemorroides: fes-te banys d’aigua calenta. Recorda que la millor manera de combatre-les és evitar el restrenyiment! Si necessites utilitzar una pomada o algun altre remei, consulta’ns amb anterioritat a la farmàcia.

La pell canvia i apareixen taques fosques a les galtes, al front, el nas o el llavi superior i la línia nigra (del melic al pubis). 

Les taques a la cara, també conegudes com a cloasma o melasma, apareixen a causa d’un excés d’hormones i es poden tractar amb cremes que continguin tretinoïna, hidroquinona i àcid azelaic. Els canvis en la pell són molt típics en embarassades i acostumen a desaparèixer després del part.

Formació d’estries a l’abdomen, els pits, les cuixes o el cul.

El segon trimestre és una època en què el ventre, els pits i la resta del cos creix molt ràpidament. És molt important utilitzar cremes antiestries durant aquesta etapa i mantenir la pell cuidada i hidratada.

Aparició d’aranyes vasculars o varius.

Si no es té bona circulació, la sang tendeix a acumular-se i a quedar retinguda als membres inferiors per la compressió que provoca l’úter. Les aranyes o varius acostumen a aparèixer uns mesos després del part i per prevenir-les és recomanable elevar les cames si estàs asseguda, portar mitges de descans de compressió, no portar roba ajustada i utilitzar un calçat còmode.

Congestió i sagnat nasal.

Els canvis hormonals també són els responsables que les mucoses nasals s’inflamin i sagnin més fàcilment. Et recomanem que no utilitzis descongestius nasals i triïs sèrums salins o qualsevol altre mètode natural. També és aconsellable utilitzar un humidificador per mantenir un grau adequat d’humitat a l’ambient. 

Augment/disminució del desig sexual.

Durant aquest trimestre moltes dones experimenten un augment del desig sexual i d’altres els hi passa tot el contrari. Ambdós situacions són normals i desapareixen després del part. 

Ara que ja saps tots els símptomes que poden aparèixer durant l’embaràs, estigues alerta a qualsevol altre símptoma que no sigui l’habitual i contacta amb el teu metge en cas de dubte! Durant aquest trimestre també t’aconsellem que parlis amb ell/a sobre com fer exercici de forma segura i les teves preferències pel part. Gaudeix de l’embaràs 🙂

Entrades relacionades

5 tips per a viure una primavera plena de salut i alegria! 

5 tips per a viure una primavera plena de salut i alegria! 

La primavera és una època meravellosa que ens ofereix nous inicis, colors brillants i temperatures més càlides. És un moment perfecte per renovar-nos i dedicar-nos al nostre benestar físic i emocional. A continuació, comparteixo amb tu cinc consells per viure una...

Encara no has provat els discs desmaquillants reutilitzables?

Encara no has provat els discs desmaquillants reutilitzables?

T’has parat mai a pensar en la gran quantitat de discs desmaquillants que gastem cada dia? I en el perjudici que això comporta per al medi ambient? Si mai havies reflexionat sobre això, aquest article pot interessar-te.  Cada vegada es parla més de la importància...