Saps com evitar els virus gastrointestinals?

gastroenteritis
nov. 29, 2023

La gastroenteritis és la inflamació o inflor de la membrana interna de l’estómac i intestí, per causa, la majoria de vegades, d’una infecció d’origen víric. Aquesta patologia ve sovint acompanyada d’altres símptomes com vòmits, febre i dolor abdominal, i es denomina popularment com a “grip estomacal”, ja que es produeix quan els rotavirus o els norovirus alteren la capacitat de l’intestí per regular l’absorció i la secreció de sals i aigua.

Les gastroenteritis d’origen víric són les més freqüents als països industrialitzats, on constitueix una de les malalties més comunes en tots els grups d’edat i és una de les malalties més contagioses, ja que es propaga fàcilment si es comparteixen coberts, aliments o begudes, i també a través de l’aigua o aliments contaminats pel virus, tocant objectes contaminats i després posant les mans o els dits a la boca, a través de superfícies contaminades o mitjançant el contacte directe amb una persona infectada.

Com es tracta la gastroenteritis vírica?

En general, el principal objectiu del tractament és la prevenció de la deshidratació. Per això, s’han de reposar les sals i minerals perduts a la diarrea i el vòmit mitjançant la ingesta de líquids addicionals rics en sals i sucre, que poden ser casolans (aigua amb llimona, sucs de fruita sense polpa…) o adquirir-se a la farmàcia (solucions de rehidratació oral amb glucosa i sodi).

Aquest líquid s’ha d’ingerir en quantitats petites (de 60 a 120 ml) cada trenta o seixanta minuts, ja que prendre’n massa pot causar vòmits. Amb nadons o nens petits, es pot fer servir una cullereta o una xeringa.

En els casos més greus en què l’organisme és incapaç de retenir líquids, pot ser necessari administrar-los per via intravenosa, sobretot en els nadons i nens petits.

Normalment, no es requereix cap tipus de medicació ni tampoc existeixen medicaments específics. Si cal, es pot recórrer als analgèsics per tractar el dolor i/o la febre, o els antiemètics, per millorar les nàusees i els vòmits.

Quan els símptomes comencen a remetre i l’organisme torna a tolerar aliments sòlids, poden introduir-se de manera progressiva aliments suaus de la dieta habitual, sense excés de greix o sucres (per exemple iogurt natural, pa torrat, arròs blanc, pernil cuit, truita ben quallada, pits de pollastre bullides o a la planxa, peix blanc, poma ratllada sense pell, codony o plàtan madur).

Com combatre-la?

La higiene i la manipulació correcta dels aliments és clau a l’hora de prevenir la transmissió de la gastroenteritis vírica. El tractament del pacient, en canvi, s’ha de centrar, sobretot, a ingerir líquids per evitar la deshidratació i extremar les mesures d’higiene per evitar transmetre el virus a l’entorn proper. En general, caldria:

  • Hidratar-se a poc a poc i prendre solucions de rehidratació oral sempre que calgui.
  • Consumir arròs cuit i pit de pollastre a la planxa, sopa de pasta, peix bullit, així com fruites com el plàtan, el codony, la poma (pelada i ratllada) i la nespra.
  • Rentar-se les mans sovint.
  • Manipular i conservar bé els aliments.
  • Netejar bé la cuina.
  • No prendre antibiòtics ni antidiarreics, ja que poden fer que la infecció duri més temps.
  • Mantenir la deshidratació sota control.
  • Consultar al metge si la simptomatologia s’allarga més d’una setmana.

Et queden dubtes sobre com tractar o prevenir les gastroenteritis víriques? Vine a la farmàcia i t’assessorarem! 😉

Entrades relacionades

Quins tipus de migranyes existeixen i com podem prevenir-la?

Quins tipus de migranyes existeixen i com podem prevenir-la?

La migranya representa un dels principals motius de consulta al servei de Neurologia. La migranya és molt més que un simple dolor de cap; és una condició debilitant que pot afectar significativament la qualitat de vida de qui la pateix. En aquest article, explorarem...

5 tips per a viure una primavera plena de salut i alegria! 

5 tips per a viure una primavera plena de salut i alegria! 

La primavera és una època meravellosa que ens ofereix nous inicis, colors brillants i temperatures més càlides. És un moment perfecte per renovar-nos i dedicar-nos al nostre benestar físic i emocional. A continuació, comparteixo amb tu cinc consells per viure una...

Encara no has provat els discs desmaquillants reutilitzables?

Encara no has provat els discs desmaquillants reutilitzables?

T’has parat mai a pensar en la gran quantitat de discs desmaquillants que gastem cada dia? I en el perjudici que això comporta per al medi ambient? Si mai havies reflexionat sobre això, aquest article pot interessar-te.  Cada vegada es parla més de la importància...