Quins tipus de migranyes existeixen i com podem prevenir-la?

Quins tipus de migranyes existeixen i com podem prevenir-la?
maig 24, 2024

La migranya representa un dels principals motius de consulta al servei de Neurologia.

La migranya és molt més que un simple dolor de cap; és una condició debilitant que pot afectar significativament la qualitat de vida de qui la pateix. En aquest article, explorarem què és exactament la migranya, els seus diferents tipus, les causes subjacents i els símptomes característics de cada un, així com les estratègies de prevenció disponibles.

Què és la migranya?

La migranya és un tipus de dolor de cap crònic caracteritzat per episodis recurrents de dolor intens, sovint acompanyats de símptomes com ara nàusees, vòmits, i sensibilitat a la llum i el soroll. Aquesta condició pot tenir un impacte significatiu en la vida diària, interferint amb les activitats laborals, socials i familiars.

Tipus de migranya:

 1. Migranya sense aura: Aquest és el tipus més comú de migranya, caracteritzat per dolor de cap intens que pot durar de 4 a 72 hores, sovint afectant només un costat del cap i empeorant amb l’activitat física.
 2. Migranya amb aura: Aproximadament un quart de les persones amb migranya experimenten “aura” abans del dolor de cap. Aquesta aura pot manifestar-se com trastorns visuals com ara punts lluminosos o línies en zigzag, o símptomes sensorials com ara formigueig a les mans o la cara.
 3. Migranya crònica: Es defineix com migranya crònica quan es produeixen 15 o més dies de migranya al mes, durant almenys tres mesos.

Què és el que causa la migranya?

Les causes exactes de la migranya no són del tot conegudes, però es creu que hi ha diversos factors que poden desencadenar episodis de migranya, incloent-hi:

 • Factors genètics: La migranya tendeix a córrer a les famílies, suggerint una predisposició genètica.
 • Canvis hormonals: Moltes dones experimenten migranyes relacionades amb els cicles menstruales o l’ús de contraceptius hormonals.
 • Factors ambientals: Estímuls com ara llums brillants, soroll fort o olors fortes poden desencadenar migranyes en algunes persones.

Quins símptomes són els més comuns en la migranya?

Els símptomes de la migranya poden variar d’una persona a una altra i d’un episodi a l’altre, però sovint inclouen:

 • Dolor de cap intens, sovint pulsàtil, que afecta un costat del cap.
 • Nàusees i vòmits.
 • Sensibilitat a la llum, el soroll i els olors.
 • Formigueig o adormeciment en les extremitats.
 • Alteracions visuals com ara punts lluminosos o línies en zigzag (en el cas de migranya amb aura).

Maneres de prevenir la migranya:

Encara que no hi ha una solució única per a la migranya, hi ha diverses estratègies que poden ajudar a prevenir o minimitzar els episodis:

 • Identificar i evitar els desencadenants: Mantenir un diari de migranya pot ajudar a identificar factors desencadenants com ara aliments, estímuls ambientals o canvis hormonals.
 • Gestionar l’estrès: L’estrès pot ser un factor desencadenant comú de la migranya. Pràctiques com la meditació, la respiració profunda i l’exercici regular poden ajudar a reduir l’estrès i prevenir els episodis de migranya.
 • Mantenir una rutina regular: Dormir prou, menjar de manera saludable i mantenir un horari regular de menjars pot ajudar a reduir la freqüència i la gravetat dels episodis de migranya.
 • Tractament farmacològic: En alguns casos, el tractament amb medicaments preventius o de rescat pot ser necessari per controlar la migranya. És fonamental parlar amb un professional de la salut per determinar quin tractament és més adequat per a cada persona.

Si tens migranyes fortes o persistents, recorda que és fonamental que visitis el teu metge per a que pugui fer-te un estudi personalitzat i pogueu trobar una pauta de tractament adaptada a tu. 

Entrades relacionades

5 tips per a viure una primavera plena de salut i alegria! 

5 tips per a viure una primavera plena de salut i alegria! 

La primavera és una època meravellosa que ens ofereix nous inicis, colors brillants i temperatures més càlides. És un moment perfecte per renovar-nos i dedicar-nos al nostre benestar físic i emocional. A continuació, comparteixo amb tu cinc consells per viure una...

Encara no has provat els discs desmaquillants reutilitzables?

Encara no has provat els discs desmaquillants reutilitzables?

T’has parat mai a pensar en la gran quantitat de discs desmaquillants que gastem cada dia? I en el perjudici que això comporta per al medi ambient? Si mai havies reflexionat sobre això, aquest article pot interessar-te.  Cada vegada es parla més de la importància...