Infeccions vaginals. Com identificar-les?

Infeccions vaginals
maig 19, 2023

Les infeccions vaginals són més comunes del què pensem i poden arribar a ser molt molestes i doloroses. Quasi totes les dones en sofreixen algun cop al llarg de la seva vida i els símptomes més freqüents que provoquen són: 

 • Flux vaginal diferent de l’habitual (més dens i amb un color i olor diferents)
 • Ardor quan s’orina
 • Dolor i inflamació de la zona que envolta la vagina
 • Molèsties durant les relacions sexuals

Els causants de la vaginitis o vulvovaginitis poden ser certs bacteris, fongs o virus, però també l’ús de productes no adequats per a la higiene íntima o espermicides.

Els tipus d’infeccions vaginals més comunes són:

 • La infecció per Chlamydia o clamidiosi. 

Aquesta infecció és causada pel bacteri Chlamydia trachomatis i en la majoria dels casos és asimptomàtica, per la qual cosa el seu diagnòstic acostuma a ser complicat. Cal que estiguis atenta si el teu flux se torna més blanc i fa una olor diferent de l’habitual. També pot provocar dessagnament i dolor. Si reconeixes aquests símptomes és molt important que et posis en contacte amb el teu professional sanitari de referència i/o ginecòleg, ja que quan la clamidiosi avança es poden malmetre els òrgans reproductius i provocar infertilitat.

 • Vaginitis bacteriana.

Els símptomes de la vaginitis bacteriana són més evidents que els de la infecció per Chlamydia: flux dèbil, secrecions blanques o grisenques i olor forta. La vaginitis bacteriana també es pot mostrar en forma de picors a la zona externa de la vagina i provocar coïssor quan s’orina.

 • Candidosi vaginal.

Aquesta infecció vaginal es produeix per la Candida albicans, un fong que es troba de forma normal a l’organisme. Quan es produeixen canvis en l’acidesa de la vagina aquest fong es reprodueix de forma massiva provocant la infecció.

La candidosi és una de les infeccions vaginals més comunes. Destaca per la incomoditat que provoca a causa de la irritació i sovint és difícil de suportar. Quan es té candidosi, el flux vaginal adquireix un to groguenc i acostuma a ser més dens.

 • Vaginitis tricomoniasis.

Quan es pateix aquest tipus de vaginitis, el flux es torna de color groc-verd i fa olor de florit. A més, també s’acostuma a patir ardor i picor a la vagina. Per tractar la Vaginitis tricomoniasis cal seguir un tractament amb antibiòtics per evitar que reaparegui més endavant.

D’altra banda, també existeix la vaginitis no infecciosa, que es produeix quan s’inflama la vulva o la vagina per l’ús d’espermicides, desodorants, dutxes vaginals, roba molt ajustada o falta d’higiene. Aquesta vaginitis pot afectar fins i tot a les nenes abans de la pubertat i provocar-los-hi una reacció al·lèrgica. També acostuma a sorgir durant les primeres relacions sexuals i durant la menopausa per l’increment hormonal. En aquesta darrera etapa pot provocar sequedat vaginal i causar ardor i dolor durant les relacions sexuals. Per tractar-la, utilitza lubricants amb estrògens; t’ajudaran a curar la zona i a disminuir el dolor.

Així doncs, per prevenir les infeccions vaginals:

 • Mantingues la zona genital neta i seca.
 • Neteja’t bé després d’anar al lavabo.
 • Utilitza roba ampla i absorbent com el cotó perquè l’aire circuli i es mantingui la zona genital seca.
 • Practica sexe segur.
 • No et facis dutxes vaginals si no t’ho recomana un professional mèdic.

I recorda: si presentes qualsevol d’aquests símptomes visita el teu ginecòleg/a perquè et realitzi una exploració i et diagnostiqui el tipus d’infecció vaginal que pateixes! Actua a temps!

Entrades relacionades

Saps com evitar els virus gastrointestinals?

Saps com evitar els virus gastrointestinals?

La gastroenteritis és la inflamació o inflor de la membrana interna de l'estómac i intestí, per causa, la majoria de vegades, d'una infecció d'origen víric. Aquesta patologia ve sovint acompanyada d’altres símptomes com vòmits, febre i dolor abdominal, i es denomina...

Què en saps de l’osteoporosi?

Què en saps de l’osteoporosi?

El 20 d'octubre, se celebra el Dia Mundial de l'Osteoporosi, una malaltia crònica i progressiva característica per la disminució de la massa òssia i el deteriorament dels ossos que provoca que aquests es tornin més porosos i fràgils, fet que fa que resisteixin pitjor...

5 consells per desfer-te de la depressió post-vacacional 

5 consells per desfer-te de la depressió post-vacacional 

La "depressió post-vacacional" és la síndrome experimentada per algunes persones després de la tornada de vacances. Començar de nou la rutina, la feina, cuidar els nens, els deures de l'escola, els estudis, etc., pot arribar a produir irritabilitat, desànim, tristesa,...